Från fönstergluggar till växthus

Fönster i arkitekturens historia måste väl ändå vara en av de bästa innovationerna någonsin, eller hur? Utan fönster hade vi levt i samma omständigheter som grottmänniskorna; helt utelämnade till eldens, eller lampornas sken, utan möjlighet att ta in solljuset inomhus. Och det var så de första byggnaderna gjordes; som en glugg i väggen där både vind och kyla kom in. Gluggarna satt djupt just för att skydda för kylan. Det var först under renässansens arkitektur som de första blyspröjsade fönstren kom. Då kallades de för ”rutor”. Men det var här i Norden. Redan vid tiden för Kristi födelse har man hittat glasrutor från Pompeji, 79 e. Kristus.  Hit kom de under mitten av 1700-talet, då man först gjorde glasen i grönt, ljusgrönt och sedan i vitt. De glasfönster vi ser i dag har tillverkats sedan mitten av 1900-talet. Fram till dess tillverkades de av en glasgjutning. De första århundraden med fönster av glas, kunde inte öppnas.

Fönster i stor variation

I dag se vi glasfönster både med olika former och användning. De används till isolering, avdelning och till tak. De används till paneler, som fångar solenergin, bland annat. I dag används glas som fasad, glas som ska släppa in solljuset. Vi vill helst umgås i naturen men i skydd mot regn och då glasar vi gärna in våra balkonger och altaner. Det har blivit det nya sättet att umgås; kunna sitta utomhus men i skydd av väder, rusk och regn. Vi har till och med tagit ut värmen och värmer med infraröd värme eller en liten elektrisk kamin. Det har ju blivit så populärt med växthus. Och det är inte främst för att odla grönsaker i växthuset, utan för att kunna sitta ute. Grödan har kommit i andra hand. Sedan finns det de som har tagit växthus till en helt annan nivå. 

Familjerna som bor i ett hus inuti ett växthus

I Skurup i Skåne bor paret Timius som bor i ett 150 kvadratmeter stort hus inuti ett 420 kvadratmeter stort växthus. Att bo i ett växthus, vet familjen Solvarm som var först med att bygga ett hus inuti ett växthus. Det gäller att man gillar värme, vilket ju är själva idén med växthus; det är i princip 6 grader varmare inuti än utanför ett växthus. Är det då 28 grader på sommaren, är det 34 grader inne. Det kan göra det svårt att vistas inomhus under de varma sommardagarna – och nätterna. Vart tar man vägen då?

Vill du vet mer om glasmästare i Stockholm, läs www.glasmästarestockholm.nu.

22 Jan 2018