Att arbeta på höga höjder

Ska man arbeta på höga höjder gäller det att utrusta sig på rätt sätt. Om arbetet ska ske över 2 meter ovanför markhöjden ska man ha en byggställning där man kan arbeta. En sådan ställning ser nämligen till att du inte i misstag tappar balansen. Du får då ytor som du kan använda till att lägga ifrån dig arbetsredskap och byggmaterial. Du kan sätta dig en stund och ta en paus i arbetet. Du kan till och med ställa ifrån dig en kaffekopp under en av rasterna som du behöver när du arbetar. Sedan behöver du alltid en hjälm på huvudet när du arbetar på hög höjd. Helst bör du också ha på dig spikskor. Det är det allra viktigaste; hjälm och spiskor. Hjälmen skyddar huvudet ifall att du skulle ramla ner från byggställningen. Spikskorna skyddar mot eventuella spikar, som det är lätt hänt att man trampar på, på en byggarbetsplats.

Arbetsställning eller lift

Ska man till exempel renovera fasader på hög höjd är det viktigt, som alltid när man arbetar på höga höjder att man har en riktig arbetsställning eller möjligen en lift att använda sig av. Här tänker vi på alla slags arbeten som ska ske på hög höjd på fasaden, som till exempel vindskivor på gaveln. Beroende på villans konstruktion kan ju vindskivorna vara olika högt upp, men de allra flesta skivor som ligger direkt mot taket ligger ju på grund av konstruktionens höjd, högt ovanför markivån. Ska man då renovera fasaden är det viktigt att komma åt med en lift. Vilket av det som man föredrar har att göra med hur resten av fasaden ska renoveras. Är det så att man behöver renovera resten av fasaden, och inte bara ska måla om den, utan även se till att ersätta slitet material med nytt och fräscht, kan man behöva en arbetsställning. Ska man bara renovera vindskivor kan det räcka med en lift. Den är lättare att avlägsna när arbetet är klart med vindskivorna.

Arbete på tak

Ska man däremot arbeta på taket, behöver man både en säkerhetssele och en säkerhetslina som man fäster ovanpå taket, till exempel på någon ankarpunkt på taket. Sedan kan man behöva en takstege så att man kan ta sig upp och ner på taket, men även ett nockräcke kan vara bra att ha. Och även när det gäller arbete på taket är det lika viktigt att bära hjälm på huvudet utifall att något skulle hända och man skulle tappa balansen och ramla ner.

15 Apr 2019