BIM på stora projekt

Med BIM går det att få en överblick även på mycket små projekt. Men det är ändå på de riktigt stora projekten som BIM kan vara mer eller mindre nödvändigt.

Det är inte så konstigt att man gärna byggde olika slags modeller av hus innan det fanns datorer och digitala system. Men även idag kan det vara något som skapas för att enkelt kunna beskåda en byggnation innan eller efter att den är klar.

BIM visar också en modell av en byggnation, även om det sker i 3D. Men det är inte det enda som du kan få ut av att arbeta med den programvaran. För genom att använda BIM kan du även se allt det som finns under ytan. Det vill säga all typ av armering, rördragning och annan installation av alla de slag som finns i ett hus eller annan byggnation.

Enkelt med BIM

Pärmar med ritningar som lätt kan förläggas. Dålig kommunikation mellan olika yrkesgrupper. Leveransdatum som behöver ändras men som glöms bort. Allt det händer lätt på en större byggplats där det finns många olika aktörer som alla har fullt upp med sitt.

Använder man däremot BIM, och kanske även har någon som är kunnig på BIM-koordinering, så finns det inte någon risk för oro. Då går allt att se och planera för i själva verktyget. Enkelt och smidigt för alla parter som är delaktiga i projektledning eller drift. Men även de som arbetar med bemanning och inköp till projektets olika delar.

Behöver du hitta någon som erbjuder tjänster inom BIM? Kolla hit: bimkoordinering.se

27 Sep 2023