Bor det ett troll under din stålbro?

En stålbro kan vara fördelaktigt för den som vill behöva underhålla sin bro så lite som möjligt. Den tvättas enkelt av med hjälp av en högtryckstvätt, och behöver minimal behandling av ytan.

I sagornas värld brukar man få höra att troll gömmer sig under broar. De sitter där och trycker. Vad de egentligen mer gör under bron är oklart. Det är också oklart vad det är för typ av bro som de tycker om att bo under. I sagan om de tre bockarna Bruse framgår det inte vad det är för slags bro som bockarna traskar över. Det enda man vet är att trollet bor under bron, och blir lurad av de två första bockarna för att därefter bli stångad i gumpen av den tredje och sista. Men låt oss för sakens skull anta att det är en stålbro som trollet bor under. Det gör egentligen ingen skillnad för historien, men stålbroar kan göra stor skillnad för den som faktiskt tar hand om bron.

En stålbro håller länge

Det många tycker bäst om med stålbroar är att de enkelt kan tvättas med högtryckstvätt. Stålbroar behöver inte heller någon reparation när det kommer till ytbehandlingen. De håller länge. Så därför hade trollet i sagan om de tre bockarna Bruse kunnat bo långt och länge under sin stålbro. Till skillnad från en träbro kommer inte materialet att murkna och riskera att rasa ned i vattnet så fort någon som bär på några för många kilon bestämmer sig för att traska över.

22 Sep 2021