Bygg in hemtrevnaden med egen braskamin

Har man ett sommarställe eller fritidshus där man gillar att vistas på, vill man helst kunna sitta inne och mysa. Även om det är ett sommarställe, där man har lust att vara mest på somrarna, kan det blir regniga och svala dagar. Då vill man kunna sitta inomhus och mysa. Har man ett fritidshus som man vill åka till och åka skidor, då är en egen braskamin ett måste.

Det bästa är att anlita en professionell murare som kommer och installerar den nya braskaminen. Men vill man inte det, är det egentligen inte så svårt att göra det själv. Här antar vi att det redan finns en rökgång i det hus där man önskar sig sin braskamin.

  1. Planera platsen för braskaminen – platsen för en braskamin är mycket viktig, man vill ju helst att alla har tillgång till braskaminen. Oftast brukar man placera den i vardagsrummet, där de flesta brukar umgås.
  2. Gör hål i rökgången för braskaminen – har man en storsten, och en rökgång i huset, måste man göra hål för braskaminens rökgångar så att röken kan gå in i den befintliga rökgången.
  3. Montera fast skorsten på taket – när man har gjort hål för rökgången till den befintliga rökgången, är det sedan dags att montera en skorsten på taket. Finns det redan en skorsten, kan man leda röken med hjälp av rör i den befintliga skorstenen.
  4. Lägg ett skydd för braskaminen – har man kommit så långt att man har gjort hål för braskaminens rökgångar i den befintliga rökgången i huset så kan man lägga ett skydd för braskaminen så att inte huset skadas av braskaminen.
  5. Anlita en sotare som gör provtryckning – innan man kan sätta igång och elda i huset, måste man ta dit en sotare som gör en provtryckning så att man säkert vet att man kan använda den nya braskaminen. 

Läs mer om braskaminer som man kan få tag på i Stockholm på: https://www.braskaminerstockholm.nu.

23 Oct 2019