Då vet du att du bör sanera mot mögel eller alger

Många husägare ryser när de tänker på att huset de bor i skulle kunna drabbas av alger, eller ännu värre; mögel eller fukt. Det är fukt- eller mögelskador på hus som gör att vi mår dåligt. Alltså inget som någon av oss vill drabbas av. Mögel är svampsporer som mår bra i fuktiga miljöer. Samma är det med alger. Man kan se att ett hus är drabbat av alger om man ser gröna fläckar på hus. Har man ett hus som frekvent blir utsatt för regn och fukt kan man kontrollera att man inte har fått mögel eller alger på sitt hus. Alger är något som kommer av miljöförstöring, och syns framför allt på hus som befinner sig i storstäderna. Det blir grönt, särskilt är källarplan eller området nära marken, som brukar drabbas av alger. Även balkonger drabbas frekvent av algansamlingar.

Låt inte mögel förstöra ditt hus

Mögel, alger och bakterier kan föröka sig om man inte gör något åt problemet. Eftersom alger och mögel är levande bakterier, måste man sanera med rengöringsmedel avsett för mögel eller alger, som dödar dessa bakterier. Man kan inte få bort dem på annat sätt. Alternativt; ser man en fuktskada på sitt hus, kan man med fördel byta ut den del där skadan sitter. Gör man inte det, ger det en grogrund för alger eller mögel att få fäste på huset vilket i sig skadar huset och dem som bor där. Då är det viktigt att reparera den skadan så att det inte utvecklas till något värre än det är.

En proffs hantverkare åtgärdar mögelproblem

Anlitar du en hantverkare bör han eller hon åtgärda problemet innan han eller hon målar om fasaden. Antingen åtgärdar du fukten eller mögelskadan själv, men anlitar du en hantverkare vet denna person hur en fukt- eller mögelskada ska behandlas. Man måste ersätta skadan med nytt och fräscht material. Det vet en seriös hantverkare.

Ersätt alla skadade delar med nytt material

Kom ihåg att alla delar som är skadade måste ersättas av nytt material. Även om det svider i plånboken, bör man riva bort och ersätta med nytt material. Det finns andra som råder till att rengöra, eller sanera det angripna området, men vi rekommenderar att ersätta det skadade området med nytt material för att vara säker på att det inte har spridit sig. Sanerar man endast, till exempel en träfasad, har man endast kommit till rätta med möglet, eller algerna på ytan. Men under ytan kan det fortfarande finnas kvar av de skadliga bakterierna.

26 May 2018