Dags att göra om fasaden?

Det är vår, och för många husägare är det dags att se över vad som behöver ses över, renoveras, lagas, målas och lagas på huset. Är man husägare är det bara att acceptera att man på sin fritid får dra på sig blåstället och greppa spik och hammare. För många är det liktydigt med att vara husägare och att renovera huset.

Efter en lång och kall vinter är det viktigt att kontrollera huset som man äger; hur ser taket ut? Behöver någon takpanna bytas ut? Hur ser fasaden ut? Behöver någon del renoveras? Målas om, förnyas med nytt byggmaterial? Det som är särskilt utsatt för väder och vind är som bekant taket och fasaden. Här kommer vi att koncentrera oss på renoveringen av fasaden och vilka alternativ du har som husägare.

Olika sätt att förnya fasaden

Anser du att fasaden har utsatts för stort slitage kan det vara en bra idé att förnya den. För det arbetet har du då olika metoder som du kan använda dig av, beroende på hur och på vilket sätt du önskar förnya din fasad.

Lägga nya plattor på fasaden

Önskar du en helt ny struktur på fasaden och till och med byta material på fasaden är det en lätt metod att förnya den genom att lägga på nya fasadplattor. Tänk på att om du genom att välja ett nytt byggmaterial till fasaden och som kanske innebär att du byter färg på huset, måste du ansöka om bygglov. Dessutom kan det vara en bra idé att hitta en fasadplatta som inte ser särskilt ”industriell” ut. För övrigt är just montering av fasadplattor det snabbaste och enklaste sättet att förnya en husfasad.

Måla om fasaden

Man kan måla om fasaden, vilket är absolut det vanligaste och billigaste sättet att renovera fasaden på. Har man träpanel är det en god idé att samtidigt se över skicket på panelen och byta ut någon del som särskilt har utsatts för slitage och väder och vind. Att måla om förändrar i grunden huset och det intryck som huset gör på omgivningen. I ett slag får du ett finare hus i bättre skick med en ommålning.

Spika ny träpanel

I likhet med att förnya husfasaden med nya fasadplattor, kan du i ett slag förändra husfasaden genom att spika på en nya fasadpanel. Du är det bäst att impregnera och måla varje panel innan du spikar upp dem så slipper du klättra i ställningar och dem efter att du fått upp panelen. Spikar du på en ett ytterligare lager med fasadpanel, isolerar du huset och får en bättre inomhusluft. Du kan sänka dina uppvärmningskostnader och får ett bättre klimat inne.

Så hittar du snickare i Uppsala

Fördelen med att kunna hitta kompetenta snickare som du kan anlita i Uppsala är närheten till storstaden Stockholm, där det finns många duktiga snickare som du kan välja mellan. När det är dags att anlita ett proffs på snickerier, kan du alltid googla snickare Uppsala, så hittar du flera hantverkare som arbetar i Uppsala, men sannolikheten är stor samtidigt att du får förslag på företag som arbetar nära Uppsala och som har ett brett upptagningsområde i Stockholm och Uppsala. När du sedan tar kontakt med några av förslagen du får, och ber om en offert, fråga om de gör kostnadsfria besök innan de ger offerter. Då vet du att det är ett seriöst företag som vill ge så exakta offerter de bara kan, eftersom de bör veta hur omfattande ett arbete kan bli innan de ger dig offerter.

7 May 2018