Dags för en gäststuga eller förrådshus?

Det är sommar och byggsäsongen, altansäsongen och renoveringsäsongen börjar nu. Vill man få reparationerna utförda är det nu man bör börja med dem. Om man behöver ett uthus, lider eller ett förrådshus på gården, eller vill bygga en gäststuga kan man använda sig av en Friggebod eller ett Attefallshus.

Skillnaden mellan en Friggebod och ett Attefallshus

Båda husen är mindre hus som man kan placera var som helst på tomten bara det inte är inom 4,5 meter från tomtgränsen, och som inte kräver bygglov. Däremot måste man göra en bygganmälan gällande båda husbyggena.

Friggeboden

Friggeboden kom efter beslut av dåvarande bostadsminister Birgit Friggebo att man fick bygga en bod som ett komplement till ett bostadshus och som får vara maximalt 15 kvadratmeter stor och får ha en taknock som är som högst 3,0 meter. Friggeboden får man placera var som helst på tomten, däremot bör den inte stå närmare än 4,5 meter från tomtgränsen, om inte den granne man har, tillåter en placering som är närmare tomtgränsen än så. Man får inte dra in vatten eller avlopp i en Friggebod, däremot el står det fritt fram att dra in efter tycke och smak.

Attefallshus

Till skillnad från en Friggebod får man här dra in både vatten och avlopp, installera kök och badrum och använda som ett bostadshus, även om ett Attefallshus måste byggas som ett komplement till en existerande villa. Även Attefallshuset måste byggas 4,5 meter från tomtgränsen, men behöver inget bygglov. Ett Attefallshus får byggas i storleken på hela 25 kvadratmeter och ha en höjd på taknocken som inte är högre än 4,0 meter. Till skillnad från en Friggebod får man använda Attefallshuset som en självständig bostad. Den får inredas med all inredning som krävs för ett bostadshus.

Så får du tag i en snickare i Stockholm

Bor man i Stockholm är det mycket lätt att få tag i duktiga snickare, bor man i någon av förorterna som Täby, Lidingö eller Bromma finns det duktiga snickare att få tag i, inom de förorterna. Bara i Täby har man minst 65 snickare att ta kontakt med, på Lidingö 28, i Bromma 58 och så vidare. Men vilken av alla dessa är bra och pålitliga? Varför inte anlita en totalentreprenad för din renovering? En totalentreprenad innebär för din del som kund att du enbart kontakter en enda snickare som förser dig med både VVS-montör och elektriker, samtidigt som du får snickaren på köpet. Du slipper hålla kontakten med flera olika hantverkare, utan håller kontakten med en enda.

23 May 2018