De vanligaste materialen till säkra tak

Att vi har täta tak är bland det viktigaste med de hus vi bor i. Tänk dig det finaste tänkbara hus, men med ett läckande tak som regnar in. Hur attraktivt är det huset? Har man inte det mest basala; ett bra tak, är det inte mycket bevänt med det huset. Det är nog ingen husägare som vill få vattenskador på sitt hus på grund av ett läckande tak. Får man sådana vattenläckor blir man tvungen till stora renoveringar. Det blir både kostsamt och energikrävande för en som ska lägga ner ork och tid på det. Därför är det viktigt att satsa på materialet som ska skydda huset på det mest basala sätt man bara kan tänka sig.

Plåttak

Detta är plan de billigaste sätten att lägga ett tak på. Ett plåttak håller i minst 20 år och kan renoveras om och om igen.

Fördelar

Det är ett billigt material och kan målas om nästa hur många gånger som helst. Det är hållbart och har lång livslängd.

Nackdelar

När färgen flagnar av på ett plåttak är det inte längre särskilt snyggt. Det kanske heller inte är det snyggaste taken du kan tänka dig. Det finns vackrare alternativ.

Papptak

Detta tak är det mest använda när det kommer till platta tak. Detta tak kallas också listtäckning. Det är billigt men har inte så lång hållbarhet och används kanske mest till tak som till sommarstugor

Fördelar

Detta tak har oförtjänt dåligt rykte. Det är inte gjort av ”papp” utan en enkel asfaltpapp på rulle som man spikar på taket. Det finns även gummidukar som spikas på taket.

Nackdelar

Det håller inte lika länge som de flesta andra tak, såsom plåttak och tak av takpannor. Det är mer känsligt mot väder och vind än andra tak.

Tegelpannor

Detta är det mest traditionella tak vi ser runt om i Sverige idag, och populariteten håller i sig. Det är ett hållbart och snyggt tak. Det finns takpannor som har hållit i 100 år, eller mer, om man har tur. De kan ju gå sänder om någon olycka sker på huset utifrån.

Fördelar

Många gillar tegelpannorna för estetikens skull och för att vi är vana vid att detta är vad taken är gjorda av. Det har en lång hållbarhet. Det är snyggt och ger ett rejält intryck, vilket inte är fel. Tvärtom. Takpannor håller nästan hur länge som helst.

Nackdelar

De kan vara tunga, vilket gör att får du ett alltför tungt tak, kommer du att behöva ersätta takstolarna efter ett tag. I övrigt är det svårt att komma på någon riktig nackdel med takpannor.

Söker du en professionell takläggare?

Som parentes måste vi påpeka att plåttak har oförtjänt dåligt rykte. Det håller länge och det finns många plåttak som är snygga. Ett plåttak kan man måla om hur många gånger som helst, men rådgör med en erfaren takläggare om vad som är bäst för just ditt hus. Bor man i Stockholm finns det minst 180 takläggare, bor man däremot i en mellanstor stad som till exempel Norrköping, finns det ett tio-tal takläggare. Känner du ingen på rak arm kan du alltid googla takläggare Norrköping, om det nu är där du bor och vill ha en takläggare. Annars skriver du din egen ort i sökfältet.

13 Apr 2018