Färg för olika material och funktion

För att måla går det inte att ta fram en pensel och gå igång. Det krävs underarbete och även en stor kunskap om färgen och hur man påför den på bästa sätt. Läs på ordentligt eller anlita en målare.

Går man runt i en färghandel så inser man snabbt att det man lagt mest energi på är vilken nyans man ska använda sig av. Däremot har man helt missat att lägga en tanke på vilken typ av färg som passar bäst för materialet och den funktion man önskar sig. Idag finns det färger som inte bara färglägger material utan som även skyddar materialet. Det finns till och med färg som går att måla direkt på rost och som hindrar rosten från att fortsätta ansätta metallen.

Vad man vill få ut av målningen

Tänk noga igenom vad målningen ska ge i funktion för materialet som ska målas. Ska det endast förändra nyansen? Behövs det en yta som är smutsavvisande och lätt att rengöra? Behöver materialet kunna andas? Alla material behöver sin typ av färg, så om en fasad har flera olika material kommer man behöva ha minst två olika färgtyper.

I affären kan man få hjälp att välja rätt färg och även få tips gällande underarbetet. Eller så tar man det enkla och anlitar en målare i Tyresö som både har kunskapen om rätt färg och hur man rengör och målar ytor. I det fallet är det endast nyansen och kulören som man behöver lägga energin på.

7 Jan 2021