Frakta dräneringsmaterial till tomten

När man förbereder tomten inför ett husbygge är det viktigt att man är noga och gör ett grundligt arbete. Man dränerar för att undvika fuktskador på huset, men också för att förhindra att tomten blir vattensjuk. Det är viktigt att all matjord fraktas bort från marken där huset ska byggas och att en ordentlig dränering görs. Oftast kan det vara lämpligt att låta byggfirman som har hand om husbygget stå för dräneringen, men har du delad entreprenad och vill spara in på kostnaderna kan du tjäna en del på att själv frakta dräneringsmaterial till tomten.

Flexibel IBC-tank

För att frakta jord och grus finns lite olika alternativ. En bra lösning är att använda sig av en flexibel IBC-tank. En IBC-tank, där IBC står för Intermediate Bulk Container, är en kvadratisk behållare, vanligtvis i PVC-plast, som är designad för att frakta vätskor som exempelvis diesel och bensin eller bulkmaterial som salt och kryddor. Runt själva tanken finns ett skyddande galler i galvaniserat stål, som gör tanken säker att frakta. En IBC-tank har ett skruvlock på ovansidan och en tappkran på nedre delen av fronten, för att enkelt kunna släppa ut vätska.

En flexibel IBC-tank är en behållare av flexibelt material, oftast polyetenplast, som kan användas för att exempelvis frakta jord, singel och grus på ett flak. Den stora fördelen med en flexibel behållare är att de inte tar någon plats när den inte är fylld, och inte heller väger särskilt mycket. De är därför lätta att förvara i väntan på att utnyttjas. En vanlig IBC-tank i hårdplats kan dessutom lätt ta skada av hårda material, särskilt singel och grus, och bli obrukbara. En flexibel IBC-tank är dessutom billigare att köpa. Är du intresserad av det, kika på detta.

Transport

När man hämtar dräneringsmaterial kan man ha de flexibla IBC-behållarna på lastbilsflaket eller släpkärran och låta grossisten fylla på från en grävskopa. Fördelen med tankarna är att du kan ta en större volym än vad exempelvis en släpkärra kan hantera. Se dock alltid till att du använder en lastbil eller släpkärra som tål vikten. När du kört hem är det lätt gjort att ställa lastbilen eller släpkärran på tomten och skyffla direkt från behållaren. Man kan även ha behållaren stående på en träpall för att kunna flyttas med en gaffeltruck om man har tillgång till det. Ett annat sätt att lyfta behållaren är i lyftöglorna, till det krävs en liten mobil kran.

Andra användningsområden

Flexibla IBC-tankar används precis som sitt solida syskon inom transportnäringen för att transportera bulkmaterial som spannmål, säd, flingor och annat. Vissa tillverkare säger sig också vara på gång att komma på en lösning för att kunna frakta flytande produkter i flexibla IBC-behållare.

En flexibel IBC-tank fylld med jord kan användas för plantering i trädgården. Behållaren kan då exempelvis kläs med trä för ett ge ett mer hemtrevligt intryck.

Att förvara brasved eller pellets är också ett utmärkt sätt att dra nytta av en IBC-tank. Förvaring kan då ske utomhus utan att materialet drabbas av fukt. En utrymmesbesparande åtgärd om man har trångt om plats i närheten av pelletsbrännaren eller den öppna spisen.

5 Jan 2018