Geoteknisk undersökning – det första du ska tänka på

En dröm kan gå i kras om du försöker ta en illa vald genväg i ditt byggprojekt. Se först till att säkra marken du ska bygga på med en geoteknisk undersökning innan du gör någonting annat.

Blunda och föreställ dig följande. Nej, förresten. Du behöver ha dina ögon öppna för att läsa. Läs och föreställ dig med öppna ögon istället. Du har precis hittat en perfekt mark på ett helt utsökt läge. Här ska det byggas. Ett stort hus, kanske till och med en drömvilla för den stora familjen du ska bilda. Tanken är att ni ska bo här i många år. Allt börjar falla på plats och bygget sätter igång. Men halvvägs in i projektet är katastrofen ett faktum. Allting rasar ihop framför era ögon. Det visade sig att marken inte hade de egenskaper som krävdes för att hålla upp en byggnad av den kaliber som du ville bygga.

En geoteknisk undersökning ger dig nödvändig information

Det hade du vetat sedan länge om du i ett tidigare skede av projektet hade låtit utföra en geoteknisk undersökning. Då hade du fått svar på vad experterna sagt om jorden eller grundvattnet. Hade du anlitat specialister på geotekniska undersökningar hade det här aldrig behövt bli ett problem. Istället för att se dina drömmar både bildligt och bokstavligt rasa ihop hade du kunnat skynda långsamt. Låt det här exemplet bli en läxa för dig som du kan undvika att behöva lära dig den hårda vägen. Bygg ingenting förrän en geoteknisk undersökning har ägt rum.

24 Mar 2022