Har du besökt toaletter på andra håll i världen?

Den som har rest runt om i världen har antagligen gjort en hel del spännande upptäckter när det kommer till badrum och toaletter både i andra hem, men även när det kommer till offentliga toaletter. Det kan vara toaletter som endast består av ett hål i jorden med uppstampat golv som endast har en hydda av strån ovna sig. Det kan även vara en helt ny teknisk upplevelser, som toaletterna i Japan, som både erbjuder värme i toastolen, och dusch i rumpan och fläkt efter duschen. På andra håll, är avloppsrören så smala, att man inte får spola ner toapappret, utan får slänga det i en behållare nära toastolen. Gissa om det luktar!

I Sverige är vi vana att slänga skräp i toan

Vi i Sverige är bortskämda med att kunna slänga både det ena och det andra i toastolen, vilket vi egentligen inte bör göra. Det som slängs i toastolen kommer ju upp i våra vattendrag. Bara för att vi inte ser det, försvinner det ju inte, utan spolas i land någon annanstans. Därför ska vi inte slänga annat än toapapper i toaletterna.

Vi ser också olika inredningar som är populära i olika kulturer. Även om tekniken är avancerade som i Japanska toastolar, ser vi ändå att resten av inredningen kan vara ganska så enkel. Det är inte marmor, direkt i vanliga människors badrum. Där har de heller inte utrymme nog för ett stort badkar, utan har heta bad, men som man inte ligger i, utan sitter i medan man njuter av värmen, innan man lägger sig – på golvet. På golvet sover man i de flesta hem i Asien. I Mellanöstern äter man också på golvet.

Inred med otraditionella material i badrum

I år kanske vi får se ett trendbrott, när vi inte bara ser kakel och klinker i våra badrum. Kanske någon som vågar sig på att inreda med träpanel i badrum? Med dagens avancerade ventiler är det ingen dum idé alls att våga inreda med träpaneler på väggar och golv. Både plastmattor och plasttapeter har utvecklats och blivit mer hållbara. Kanske vi vågar inreda med våttapet och våtmatta i badrum. Under 1970-talet var vi särskilt förtjusta i allt som hade med plast att göra. Då var plasten det nya och moderna. I dag inreder vi med andra material, men kanske vi ser återgång av plast i inredning på nytt?

Om du är sugen på att renovera badrum rekommenderar vi att läsa vidare här.

25 Oct 2018