Jobba med fastigheter – det här efterfrågas

Många funderar på att jobba med fastigheter, och det finns många olika yrken att välja mellan om man vill göra det. Även inom ett yrke som fastighetsförvaltare, som kan upplevas vara ganska smalt, finns flera inriktningar att välja mellan. Det finns till exempel fastighetsförvaltare med fokus på de tekniska, och de som kallas för kontraktsförvaltare. I den här texten har vi tittat på några av Sveriges största platsbanker för att se vilka kompetenser som efterfrågas inom fastighetsbranschen. 

Teknisk fastighetsförvaltare

Den här arbetsgivaren söker en fastighetsförvaltare med fokus på det tekniska. Uppdraget beskrivs som att handla främst om att ansvara för investering- och underhållsprojekt samt hyresgästuppdrag. Arbetsgivaren är statlig och personal söks till ett mycket attraktivt område i Stockholm, där många anrika och kulturhistoriskt viktiga byggnader finns. Således är det här ett uppdrag för en förvaltare som har ett sinne för varsam och noggrann hantering. 

Det som efterfrågas är en fastighetsförvaltare med KY- eller högskoleutbildning med inriktning mot tekniska installationer. De kan också se en sökande som redan tillskansat sig motsvarande kunskaper och erfarenheter genom praktiskt arbete. 

Fastighetsadministratör

Den här arbetsgivaren i Västsverige söker en fastighetsadministratör med ett sinne för ordning. Förutom att vara en fena på administration ser de också en sökande som delar deras intresse för fastighetsjuridik och fastighetsbranschen som helhet. Arbetsmiljön beskriver de som affärsdriven, engagerad och positiv. 

Arbetsgifterna består i princip utav att utgöra ett administrativt stöd för kollegorna i deras vardagliga arbete. I praktiken innebär det här flera olika typer av administrativa arbetsuppgifter. Den sökande skall även ansvara för att ge stöd till fastighetskonsulterna på kontoret, samt skicka ut dokument som rör hyresförhandlingar. Även arkivering samt dokumenthantering av andra slag ingår i arbetet. 

Den sökande bör ha dessa egenskaper eller erfarenheter: 

  • Har erfarenhet som mäklare, administratör eller paralegal, och då helst inom fastighetsbranschen. Detta, eller att man är nyexaminerad med från en relevant akademisk utbildning. 
  • God vana i Officepaketet. 
  • Goda kommunikativa förmågor i såväl tal som skrift. 

Platschef

En annan arbetsgivare söker efter en platschef för sitt företag inom fastighetsbranschen. Det som efterfrågas är någon med goda ledaregenskaper, men det finns även mer strikta krav. Till exempel ska den sökande ha en akademisk examen från ett ingenjörsprogram eller examen från yrkeshögskola. Man ska även ha flera års erfarenhet av byggproduktion, kalkylering och sedermera ekonomisk uppföljning. Arbetsuppgifterna består bland annat av leda och utveckla en designerad arbetsgrupp. Detta efter mål och riktlinjer som ska säkerställa lönsamhet, produktivitet, kvalitet, nöjda kunder, en hållbarutveckling, god arbetsmiljö samt bra säkerhet. Läs mer om hur det kan vara att arbeta som fastighetsförvaltare på: fastighetsförvaltare.net.

30 Mar 2018