Mattor – annorlunda och dynamiska golv

I Stockholm, liksom i övriga Sverige, är trä det dominerande golvmaterialet i våra bostäder. Trä är ett utmärkt golvmaterial som är hållbart och gör sig bra i de flesta rum. Det är lättstädat och om man tar hand om sitt trägolv kan det hålla mycket länge, något som åtskilliga gamla trägolv här i Stockholm vittnar om. Men det kan också kännas lite tråkigt med trägolv. Visst kan man variera sig till en viss del beroende på vilket träslag man väljer, eller välja att lägga ett parkettgolv i något udda mönster, men på det stora hela kommer det bara att vara ett trägolv bland andra.

Skapa något unikt

Vill man låta golvet avspegla känslan i ett rum i stället för tvärtom finns det andra typer av golv som passar bättre. Att välja någon typ av matta är ett sätt att få tillgång till en betydligt bredare palett avseende utseende och textur på sitt golv. Från heltäckningsmattor till linoleum finns en lång rad färger, mönster och kvaliteter att välja bland. Att blanda golv i olika rum ger en fri och dynamisk känsla till bostaden och ger varje familjemedlem möjlighet att välja något som de tycker är snyggt och trivs med.

Professionell mattläggare

Många mattor klarar den normalhändige att lägga in själv med godkänt resultat, men vill man ha en matta tillskuren och inlagd på bästa möjliga sätt bör man vända sig till en professionell mattläggare i Stockholm. En bra mattläggare kan också hjälpa till med att ta fram förslag på mattor och komma med tips och idéer för vilken matta som skulle passa var. En mattläggare åtar sig i de allra flesta fall även andra typer av golvjobb, såsom läggning och lagning av exempelvis lamell- eller parkettgolv. Läs mer här om mattläggare i Stockholm på: mattläggarestockholm.nu.

Heltäckningsmattor

Heltäckningsmattor var stort under mitten av förra århundradet men fick se sin popularitet dala runt sekelskiftet. De ansågs vara omoderna och ohygieniska och revs ut ur många hem för att lämna plats åt trägolven. Men nu har det svängt igen, och heltäckningsmattan är åter populär i svenska hem. Allt fler upptäcker hur trivsamt det är med ett textilgolv, framför allt i sovrummet och Stockholms mattläggare har bråda dagar för att hinna med alla uppdrag.

Heltäckningsmattorna av idag är dessutom av en betydligt bättre kaliber än under förra århundradet. De är lättare att hålla rent och samtidigt är också variationen i färg och mönster betydligt större. Man har som kund verkligen alla möjligheter att hitta en heltäckningsmatta som harmonierar med rummet i övrigt. För att välja rätt bland alla mattor bör man se och känna på dem, det räcker inte med att titta runt på internet, även om det så klart är ett bra första steg när man ska välja matta. Många mattläggare har showrooms där man ska se hur mattorna tar sig ut i olika miljöer.

Linoleummattor

Även linoleum är ett material som funnits med länge. De har varit populära, glömts bort, och är nu åter i ropet. I framför allt kök och hall är linoleum ett utmärkt golvval eftersom det är både mjukt och slitstarkt. Det är också ljuddämpande och isolerar bra. Linoleum är en naturprodukt tillverkad av linolja, harts, sågspån och färgpigment vilket gör det till ett självklart val för den miljömedvetne.

Linoleum finns i många varianter av det klassiska mönstret, och i alla tänkbara färgnyanser. Det är lätt att hitta en matta som passar. Det kan dock vara en smula krångligt att hantera och skära till linoleum på rulle, så för att lägga in en linoleummatta rekommenderas verkligen att man anlitar en mattläggare för att få bästa resultat.

23 Feb 2018