När det är dags måla om huset

Är det dags att måla om huset i Danderyd. Mycket kan man faktiskt göra själv och därmed få ner kostnaderna för ommålningen. Speciellt när det kommer till underarbetet, så är det viktigt att vara noggrann så att man inte bara målar på ruttna delar på en husfasad. Man bör kontrollera fasaden noggrant innan man går vidare med ommålning.

Man bör alltid rengöra underlaget. Särskilt om man bor i närheten av storstäder som Stockholm. Har man inte målat om på 10-15 år så lär det finnas en hel del smuts, alger och sådant som inte ska finnas på en husfasad. Allt sådant ska tvättas bort och rengöras innan man målar om huset. Detta gäller alla slags material som du kan ha på din fasad. Alla slags fasader ska tvättas innan man målar om.

Tvätta fasad innan målning

För det första bör man inte rengöra med en högtryckstvätt. Har man för högt tryck på vattnet kan man skada fasaden i stället för att få den rengjord. Det man alltid bör använda är ett algmedel som tar bort alg och smuts. Har man en putsad fasad bör man välja rengöringsmedel beroende på vilken puts som man har byggt med. Lättaste sättet att ta reda på det är att ta en kniv och med spetsen sno lite färg från putsen. Och sedan tända en eld under den. Sedan lukta på färgen; luktar det plast eller ryker det inte alls, så har du antingen mineralisk bör man använda ett alkaliskt tvättmedel. Har man en organisk puts bör man tvätta med ett milt tvättmedel. Man behöver rengöringsmedel, vatten och en borste med långt skaft för rengöring av fasaden. Och sedan skölja med en vattenslang – inte högtryckstvätt. 

Måla om trähus

Om du ser att färg har börjat flagna och lossna så bör allt sådant tas bort innan man målar huset. Är det mycket färg som har flagnat kan man behöva en skrapa för att få bort färgen. På en träfasad kan man även använda en stålborste för att få bort flagnad färg. Man brukar se vilket redskap som är bäst, när man ser hur fasaden ser ut. När den mesta flagnade färgen har försvunnit kan man behöva måla med en grundolja. Låt den torka innan du grundmålar fasaden. När sedan fasaden är grundoljad och grundmålad kan man sedan måla med den färg som man önskar till sitt hus. Om du trycker med en tumme på fasaden och inte får tummen full med färg, är fasaden redo för nästa målning.

Måla om betong eller puts

När man har tvättat betongen eller putsen på sitt hus är det här mycket viktigt att ytan är helt torr innan man målar den. Undersök därför fasaden noggrant innan du påbörjar målningen. Här kan man behöva borsta den putsade fasaden med en relativt mjuk borste. Använd heller ingen högtryckstvätt, utan endast en vanlig vattenslang för rengöringen. Ser man då lös puts eller flagnad färg så bör man laga den innan man målar om den. Sedan grundmålar man den. När grundmålarfärgen har torkat kan amn sedan måla huset i önskad färg.

Var det där för jobbigt? Vill du hellre anlita målare i Danderyd? Läs då mer på: https://www.målaredanderyd.se.

13 Jan 2020