Relining Stockholm - ett bra alternativ till stambytet

Ett stambyte är lite av en mardröm för gemene man. Det finns klara skäl till varför exempelvis spekulanter till lägenheter i Stockholm alltid kollar upp denna punkt innan man går vidare. Planeras ett stambyte - ja, då går man vidare och letar andra objekt istället.

För, ett stambyte påverkar vardagen negativt: det tar tid att genomföra, det kostar pengar, man måste gå genom väggar och golv och man måste anpassa sig genom att exempelvis dela dusch och toalett med sina grannar under tiden projektet pågår. Därför är stambytet avskytt - men nödvändigt. Eller? Det finns faktiskt ett alternativ och detta i form av en relining i Stockholm.

Innan vi går in på hur en relining i Stockholm fungerar och förklarar fördelarna så ska vi säga följande: någon gång så kommer stammarna att måsta bytas ut - ett stambyte kommer att behöva ske någon gång i framtiden. Men, en relining ser till att detta byte kan skjutas framåt i närmare 30-50 år. Vilket ger en bra chans att både planera och spara pengar för projektet.

Så fungerar en relining i Stockholm

En relining är ett relativt ny företeelse som har ungefär 20-30 på nacken. De första projekten där detta testades håller än idag, och det ger också en bra bild av hållbarhet och säkerhet. Själva principen med en relining i Stockholm bygger på att man reparerar de befintliga stammarna snarare än att byta ut dem.

Detta sker genom att man sprutar en epoxiplast i rör och ledningar och att denna plast - då den härdar - sedan fungerar som nya stammar. De gamla stammarna är fortfarande kvar, men inuti dessa så finns det alltså nya.

Fördelen med detta är att man dels kommer billigare undan, men även att man dels slipper de uppoffringar ett stambyte för med sig. Det handlar om ett projekt som både är effektivt och säkert: finns möjligheten så är det definitivt det bästa alternativet.

23 Sep 2022