Renovera badrum i Stockholm

Att renovera sitt badrum är ett av de största projekten man kan ta sig an som bostadsägare, men antagligen också det som mest kan höja värdet på din bostad. En badrumsrenovering i Stockholm (där det i vanlig ordning är lite dyrare än i resten av landet) kostar en hel del pengar och tar ganska lång tid, speciellt om man räknar in hur obekvämt det är att bo hemma utan tillgång till sitt badrum. Tiden får man inte tillbaka, men chansen är stor att en badrumsrenovering visar sig vara en investering när man senare säljer lägenheten eller får den värderad för att lägga om sina lån.

Anlita badrumsrenoverare eller göra själv?

Det smidigaste och i vårt tycke bästa sättet att utföra en badrumsrenovering är att ta professionell hjälp från början till slut, en så kallad totalentreprenad. Det finns många firmor i Stockholm som helt specialiserat sig på att renovera badrum. Det innebär att de har samlat den kunskap, erfarenhet och kompetens som behövs för alla de olika moment som en badrumsrenovering innebär, dvs våtrumstekniker, plattläggare, elektriker, naturligtvis med erforderliga behörigheter och utbildningar. Dessutom har en seriös renoveringsfirma ansvarsförsäkring och kan utfärda ett kvalitetsintyg på att renoveringen är utförd av fackmän.

Fackmannamässigt utfört arbete

Att renoveringen är fackmannamässigt utförd är något som ofta återkommer när man talar om renovering i badrum eller kök. Alla försäkringsbolag har som krav att renoveringar med tätskikt ska vara fackmannamässigt utförda, alltså hålla samma kvalitet som om en professionell yrkesman utfört dem. Om man anser sig kunna klara av det är det tillåtet att utföra arbetet själv, men då gäller det att dokumentera arbetet ordentligt med foton, kvitton och text så att man vid ett eventuellt försäkringsärende kan visa att renoveringen blivit fackmannamässigt utförd.

Något som inte är tillåtet att göra själv är elinstallationer. Det är olagligt att själv utföra fasta elinstallationer. Vissa undantag finns för den övriga bostaden, men i badrum är det helt förbjudet att dra el själv. Så en elektriker kommer du alltid att behöva anlita.

ROT-bidraget

Vad gäller kostnaden får man inte glömma bort ROT-bidraget, som ger dig rätt att dra av 30% på arbetskostnaden. ROT-bidraget ger ytterligare lyskraft åt alternativet att anlita en renoveringsfirma. Materialkostnaderna blir ju desamma vare sig du gör jobbet själv eller anlitar hantverkare.

Renoveringsfirman sköter själva om det administrativa kring ROT-avdraget. De ansöker åt dig, och drar summan från slutfakturan. De får senare tillbaka pengarna från Skatteverket och du får ett besked om att allt blivit godkänt. När du beställer in offerter fån renoveringsfirmor ska du se till att de har räknat både med och utan ROT-bidrag.

Ekonomi

Som vi sa i inledningen är det ofta en bra investering att låta renovera sitt badrum. Dels gör det lägenheten mer attraktiv på bostadsmarknaden. Många spekulanter har som krav att badrummet ska vara i gott skick. Säljer du dessutom lägenheten inom fem år från renoveringen får du dessutom dra av renoveringskostnaden från reavinsten, så du får i princip tillbaka pengarna.

Bor man i en bostadsrättsförening kan man förutom ROT-bidraget ofta få bidrag från föreningen för en badrumsrenovering. Anledningen till detta är att föreningen vill säkerställa att alla lägenheter har ett fullgott tätskikt. Många föreningar har då som motkrav att renoveringen ska var utförd av behöriga hantverkare.

Trygghet

Att anlita en välrenommerad firma med alla behöriga tillstånd är den bästa vägen att gå när du ska renovera ditt badrum. I Stockholm finns många bra entreprenörer att välja bland, så ta en titt på utbudet och begär in många offerter. Att slippa oroa sig för att något blivit fel under renoveringen ger en trygghetskänsla som är värd mer än de eventuella tusenlappar du kan tjäna in på att renovera själv.

11 Feb 2018