Så går det till att lägga nytt tak

Behöver du ett nytt tak? Visste du att de vanligaste skadorna som kräver ersättningar från hemförsäkringarna är skador som kommer sig av läckor på taket – så pass vanliga att många försäkringsbolga inte vill betala ut ersättnignar för dem? Att slarva med taket, är så pass vanligt att de stora försäkringsbolagen har tröttnat på att betala ur ersättningar för dessa. De kräver att villaägarna själva går upp på taket och regelbundet kontrollerar det.

Anlita takläggare om du inte kan kontrollera taket

Om du tycker att det är svårt att gå upp på taket och kunna avgöra om det krävs någon renovering av taket, kan du alltid anlita en takläggare som snabbt kan avgöra statusen på dina villatak. Då kan du till exempel googla "takläggare Huddinge", om det är så att du har din villa i Huddinge, utanför Stockholm. Annars skriver du in den ort där du bor, efter "takläggare". Då bör du få flera olika förslag på takläggare som arbetar just i Huddinge. Efter det är det bara att ta kontakt och be någon av dem som du har fått förslag på, att komma ut till dig och inspektera ditt tak i Huddinge. Skulle det sedan visa sig att ditt tak behöver renoveras eller läggas om på nyttt, kan du be om offert på hur mycket ett nytt tak i Huddinge skulle kunna kosta. 

Sedan bör du bestämma material till nytt tak

Skulle det sedan visa sig att du behöver lägga nytt tak på din villa, bör du sedan bestämma dig för vilket material som du ska använda till det nya taket; tegelpannor, betongpannor, plåttak, papptak eller något annat material. Du kan ju fråga den takläggare som du har bett komma ut och inspektera det, om de är experter på något material och kanske har bra priser på det slags material som de är mest vana vid att arbeta med. De olika materialen har olika för- och nackdelar. Tegel och betong är material som håller tills något eller någon spräcker dem. Plåt håller i 50 år minst, papptak håller inte så länge, men är billigt å andra sidan. Vilket material du väljer är ju upp till dig som villaägare och vad du prioriterar. 

Tak nästan viktigast i hus

I princip är det tak och källare som är viktigast i hus. Båda kan utsättas för fukt. Källaren kan angripas av fukt i och med närheten till marken. Taket kan utsättas för fukt då det är utsatt för väder och vind. Har du källare bör du regelbundet se över status på källare och även se över taket, så att det håller. Lycka till!

11 Mar 2019