Ska du byta tak på egen hand?

Det går alltid att byta ett tak på egen hand, men man måste som husägare vara medveten om att det skiljer sig ganska mycket mellan olika material och vilken typ av takkonstruktion man har. Det har skett en stor utveckling under senare år och många takmaterial är idag lättare att lägga än vad fallet var för några år sedan. 

Ett tak av plåt kan idag köpas med samma princip som ett golv där du klickar i varje del i en annan och där de således inte krävs några speciella verktyg. Detsamma kan sägas om ett aluminiumtak som anses som det lättaste taket - även sett till vikten - att lägga. Papptak är också ett tak som inte brukar innebära några större problem för en hyfsat händig lekman. 

En takläggare gör tak med längre livslängd

Börjar man däremot snegla mot tak av tegel, betong eller shingel så råder vi att man låter en takläggare sköta jobbet. Där blir takläggningen ett moment som definitivt avgör livslängden och där kan det skilja tiotals år mellan ett tak lagt av en takläggare och en privatperson. 

Saknar man vana så tycker vi att man – oavsett tak – ska anlita en takläggare. Här följer några argument som talar för detta: 

  • Mycket jobb. Att lägga ett tak kräver mycket tid och stor noggrannhet som du måste vara medveten om. Det tar längre tid än du tror och dessutom så kan det vara väldigt tungt - något som kräver att du engagerar vänner och familj.
  • Kostnader: Vad gör du av det gamla taket, hur kommer du upp- och ner från taket, hur får du upp allt material? Troligt är att du måste hyra en container, montera en ställning och kanske hyra en skylift. Anlitar du en takläggare så ingår sådant i priset. Läs här för mer information.
  • Garanti: Vad händer om taket inte håller den standard du förväntat dig, ett läckage uppkommer och en vattenskada syns på vinden? Troligt är att ditt försäkringsbolag vill veta vem som lagt taket och står du som ansvarig så kan det vara så att du får betala hela kalaset själv. En takläggare ger garanti på sitt jobb och dokumenterar sitt arbete så att inga problem uppstår med Försäkringsbolag.
  • Rot-avdraget. En avgörande punkt är att det inte behöver bli så dyrt att anlita en takläggare. Numera så kan du dra av 30% av arbetskostnaden vid din deklaration - med ett tak på 50.000 kronor/år. Det gör att arbetet inte blir så extremt kostsamt. 
30 Jan 2018