Slarva inte med din husbesiktning

En husbesiktning ska alltid låta göras i samband med att ett hus byter ägare. Det är då som eventuella brister kan kontrolleras och ansvar utkrävas. Efteråt kan det vara för sent för det.

Du skulle aldrig vilja flytta in i ett hus som inte var besiktigat på förhand. Om man mot förmodan skulle göra det vet man aldrig vad man kan förvänta sig. Hål i golvet, mögel i källaren och ohyra i väggarna. Det är bara några exempel på otrevliga överraskningar som skulle vänta dig om du inte har låtit besiktiga det hus som du ska nu ska leva i. En husbesiktning är kanske det viktigaste av allt i samband med flytten. Det gäller att få svart på vitt i vilket skick huset egentligen är. Annars kan det bli riktigt dyrt om du i efterhand upptäcker någonting som är fel på huset, men som inte uppdagades i samband med köpet på grund av att du slarvade med besiktningen.

En husbesiktning avgör ansvaret

Det ligger förstås ett ansvar även på den som ska lämna ifrån sig huset. Om du har låtit besiktiga ditt hus och därefter lämnat ifrån dig dina nycklar med en godkänd besiktning kan inte den nya ägaren eller hyresgästen kräva någonting i efterhand. Man kan inte efter en godkänd besiktning kräva att du som före detta ägare ska ta ansvar för att någonting inte fungerar som det ska. Det får du ordna med själv. Eftersom besiktningen var godkänd kommer det nämligen att antas att det är du själv som har orsakat skadan.

23 Sep 2021