Stenskiva? Vilken sort passar dig?

Trender just nu inom renovering är att välja naturmaterial. Vi har tagit in färger som sand, mossgrönt, terracotta och metallgrått och silver. Vi har även plockat in sten som materialval för bänkskivor och diskbänkar. Här ska vi fokusara på sten som materialval i både kök och badrum och listar några för- och nackdelar.

1. Hållbarheten

Sten håller i det oändliga, det vet vi ju. Stenar är det enda som finns kvar och som överlever miljontals år. Varför inte använda det i våra kök? Av den anledningen kan du få så mycket som 5 års garanti på dina stenskivor.

2. Inga repor

Har du stenskivor i din inredning vet du att du i alla fall inte behöver byta ut dem på grund av nednötning eller förslitningar. Det är svårt att repa dem. De ruttnar inte.

3. Estetiken

Att sten är vackert har människan ansett i årtusenden. Framför allt marmor har varit populärt i inredning sedan tiden kring Kristi födelse. Redan romarna tog in marmor i sina badrum. 

Granit

Granit är ett av de mest populära stensorterna. Även granitskivorna har olika färger; allt från ljusgrått till mörkgrått och rosa. Stenskivori i granit är egentligen urstarkt alternativ. Här kan du välja färger i allt från ljusgrått till mörkgrått och rosa. Granit är den stensort som har längst hållbarhet. Den tål värme och tar inte åt sig vätska. Ju mörkare granit desto mer vätskebeständig. Alltså, mörkgrå granit stöter mer bort vatten än ljus granit. Lyckas du däremot få någon fläck på en granitskiva kan den var svår att få bort. Även granitskivan mår bäst av att torkas dagligen med en fuktig trasa.

Marmor

Detta är den mest klassiska stensorten när det kommer till inredning. Marmor ger en lyxig känsla. Här kan man få den rena, vita marmorstenen, som är marmorns egentliga färg. Allt annat är egentligen missfärgningar av marmorn. Marmor är det klassiska materialvalet, sedan romartiden, som hade marmor i sina bad. Marmorn är egentligen vit, alla andra färger är missfärgningar av stenen. De olika stensorterna har ganska olika egenskaper. Marmor är ett lyxigt val men kan tyvärr repas och ge fläckar, som kan korrodera ytan. Då kan man behöva behandla ytan för att få till det vackra utseendet hos marmorn. Den ska torkas dagligen med en fuktad trasa för lång hållbarhet

Kompositsten

Kompositsten är egentligen en blandning av olika stensorter. Därför kan du få kompositören i vilken färg du vill, allt från vitt till mörkblått, rött. Kompositsten är en blandning av olika stensorter och ett sätt att återvinna stenmaterial. Kompostistenen har mycket lång hållbarhet, det tål repor, har en hygienisk yta, är underhållsfri och har nästan inga porösa egenskaper alls. Däremot är den inte som granitskivor som klarar av hetta.

Kalksten

Relativt porös stensort. Är vackert vit, men kanske med kortast hållbarhet. Den tenderar att vara mjuk och tar åt sig vatten lättast. Annars kanske den vackraste stensorten. Läs www.stenskivor.biz för mer information.

15 Jan 2018