Vad är egentligen ett fönster och vad behöver man för fönster i Umeå?

Ett fönster har som uppgift att släppa in frisk luft och dagsljus. Samtidigt ska det gå att titta ut från fönstret och se vad som händer utanför. Fönster i Umeå kräver samma standard som övrigt.

Ett fönster var från början en liten glugg i byggnader så att du som människa skulle kunna få in lite luft och även titta ut. Vid den här tiden var det inte skönheten utanför som betraktades utan det vara snarare så att det var viktigt med ett hål i muren eller väggen för att kunna spana efter eventuella faror. På något sätt finns kanske lite av det där kvar inom dig. För visst händer det att du tittar ut för att se om det kommer någon och vad som händer där ute på gatan eller gården. Idag ingår fönster som en del för att förhöja en byggnad skönhet och funktion i Umeå liksom i andra städer. Det har därför en stor arkitektonisk betydelse.

Vad finns det för fönster i Umeå?

I Umeå finns det samma slags fönster som i övriga landet. Alla fönstertillverkare har ju sin egen nisch och stil men huvuduppgifterna är desamma. Förutom att släppa in ljus och ibland även ha funktionen att kunna öppnas för att få in luft så finns det några avgörande krav. De ska vara barnsäkra så att inget barn trillar ut. De bör även vara luft- och regntäta. Luft ska ju bara komma in när du väljer att öppna fönstret.

26 Mar 2022