Vad är skillnaden mellan persienn, jalusi och markis?

Nu är det vår. Även om man tittar ut och ser på den dystra snön som envist håller sig kvar, säger kalendern oss att våren är på intågande. De är helt enkelt dags för vårstädning och fönsterputsning. Vi kan vakna upp ur vinterdvalan och ta fram vårgardinerna. Städa ut vintern och omfamna den nackande våren. När solen nu tittar fram på nytt är det dags att se över hur vi kan skydda oss och få in lagom med solljus i våra rum och hus. Vad ska man välja? Det är många fina solskyddsprodukter  i handlarna ute nu. Vad man vill ha är ju en smaksak, men för den som inte har koll på vad som är vad, kommer här en guide om vad som är vad i handeln ute just nu.

Persienner

Persienner har lameller som hänger, antingen i horisontellt, eller vågrätt läge. De kan finnas tillverkade i olika material, såsom i trä, plast eller aluminium. De vanligaste är ljusgrå mellanglaspersienner, som man har sett i de flesta flerfamiljshus; trista, grå och fula. Men persienner är så mycket mer än dessa mellanglaspersienner. Numera kan man få persienner som skymmer fönster både på bredden och på längden. Det finns frihängande persienner och då i andra material, såsom oftast i trä. Då hänger man upp dem för utseendets skull, inte så mycket för att skymma solljuset att tränga in genom fönstret. Persiennerna är det enklaste sättet att få ett fönster isolerat mot både värme och kyla.

Jalusier

Jalusier är nära besläktade mer persienner. Jalusierna behöver inte ha lameller, utan kan vara konstruerat av vanligt tyg, bambu eller något annat material. De fungerar mer som draperier och förhängen än persiennerna. Dem rullar du upp, eller ner för hand. De jalusier du har en fjäder på, kallas rullgardiner.

Markiser

Markiser hänger oftast utomhus och skymmer hela fönster. Du har sett de flesta på hotell och restauranger. De är ett billigt sätt att försköna en fasad. Markiserna har ofta motor om de sitter monterade på utsidan. Man kan även fälla ner dem för hand, från insidan av huset.

Det är en smaksak om man vill ha persienner, jalusier eller markiser. En del har endast persienner och inga gardiner. Andra har jalusier istället för både persienner och gardiner. Vissa har både och. När det kommer till markiser är det vanligast med sådana över terass, altan eller balkong för att skydda mot solen när den är för het och gassande. Med hjälp av en sådan kan man förlänga tiden man kan sitta ute. Även om det regnar kan man sitt ute, då den bildar ett tak mot regnet.

Det finns många handlar som säljer. dessa produkter. Bara i Stockholm finns det över ett 20-tal. Vill du läsa mer om säkra persienner, jalusier och markiser, kan du fortsätta här: persiennstockholm.nu.

24 Apr 2018