Vad kan en målare göra för mitt hem?

Vi är ett folk av hemmafixare. Vi ger oss gärna på reparationer och förbättrar våra hus. Ibland behövs det hjälp, av tidsskäl eller annat. Alla jobb är dock inte avsedda för glada amatörer.

Det finns en speciell charm i att känna sig som en kompetent hantverkare. Det händer något med människan när vi får möjlighet att testa våra förmågor. Ofta blir det i och för sig en hel del svordomar och annat innan vi är framme vid målet. Kunskap av detta slag är oftast inte medfödd och en del träning kommer behövas innan vi kan måla och tapetsera som proffsen. Kanske kommer vi aldrig så långt.

Många får lära sig den hårda vägen att hantverkssysslor inte är något för dem. Misstagen kan vara dyra på flera sätt. Oftast är de ändå inte omöjliga att reparera som tur är.

Alla jobb är olika

Det går inte att jämföra olika arbeten och sedan förklara för en lyssnande allmänhet att arbetena är likvärdiga. Att måla ett rum kan te sig helt annorlunda beroende på underlag och annat. Att tapetsera betyder inte alltid att enbart limma och sätta upp tapetvåder som snällt ordnar sig, hängande i lod och snyggt icke-skrynkliga. Tvärtom. Få tapetseringar saknar de mer svettiga inslagen av puts, skrap, skär och irriterande dumt placerade elkontakter och annat.

Det är desto roligare när man arbetat hårt och efter ett tag kan konstatera att det faktiskt ser riktigt bra ut, det hela! Eller så struntar vi i utmärkelsen som kvarterets bästa målare och anlitar någon som vet hur man gör. På riktigt.

Proffsjobb från start till mål

Vi är ganska många som efter tester och funderingar insett att vi aldrig kommer att bli duktiga på målning och tapetsering. Vi är en hel del som hindras av rent fysiska begränsningar av olika slag. Sjukdomar och handikapp. Vi är också en ganska stor grupp som inte hinner ta oss an ett stort hemmafixarprojekt. Eller inte vill, helt enkelt. Då är det så väldigt skönt att de finns, proffsen.

Man ringer eller mailar en firma som verkar ha en vettig filosofi och med deras bistånd får man snabbt en offert. Därifrån blir saken bara enklare. Man kommer överens om vad som ska göras och om kostnaden. Sedan handlar det för ens egen del mest om att komma hem från jobbet och beundra det arbete som utförts under dagen. Dags att prova?

Här kan du läsa mer om hur målare arbetar.

21 Sep 2020