Vårens inredningstrender 2019

När det kommer till vårens inredningstrender ser vi en stor återgång till 1970- och 1980-talets inredning. Det gäller i många former; det vi kan säga är att det vita/grå/svarta-inredningen är borta. Vi ser en återgång till 1970-talets inredning då vi ser att rosa har kommit tillbaka, nästan lika starkt som under 1970-talets första hälft.

Rosa som inredningsfärg

Rosa har verkligen slagit igenom, både i klädmodet och i inredningen. Vi ser både tapeter och hela inredningar som går i vackert puderrosa. Det som ofta kombineras med den rosa inredningen är ljust grått, beiget och vitt. Vi ser även att marmor som både mönster och som inredningsmaterial har kommit tillbaka, såsom vi minns det sedan 1980-talet.

Måla väggarna med svamp

Även inredningen sedan 1990-talet är tillbaka, det ser vi på väggarna som numera inte ska målas med roller, utan med svamp, så att man får den melerade känslan av färg på väggarna.

Runda och bulliga former på möbler

En annan stark trend är de lite mulliga och runda formerna på möbler, som på denna härligt blå soffa. Det för tankarna till 1950-talet med soffbenen, och de runda formerna på möbeldesignen. Den blå färgen däremot för tankarna till 1900-talets första hälft, som man kallade Art Deco-stilen. Den blå färgen är mycket populär, och kan mycket väl nyanseras med nyanser mot grått.

Förutom designen på soffor, ser vi också runda bord. Det är en mycket stark trend. Vi ser runda bord både på matbord och soffbord. Så vill man hänga med i trenderna inom inredning ska man skaffa sig runda bord och mjuka former på möberna, inreda med hjälp av en svamp hellre än en pensel.

Känner du för att måla om hemma?

Om du känner för att måla om hemma, se på samma sätt till att underlaget är perfekt innan du sätter igång med svampen. Även om det ska se oregelbundet och lite halvslarvigt ut när man målar om väggarna (för att få den melerade känslan) så bör man vara lika noggrann med underlaget som förut. Då gäller det att man spacklar och slipar, sandpapprar och grundmålar på samma sätt som förut. Ett bra råd är att måla vitt eller grått på väggen och sedan väljer en färg som blandar sig mycket väl med det vita eller grå. Ta sedan en natursvamp, med oregelbunden yta för att få så oregelbundna färgklickar på väggarna som möjligt. 

1 May 2019