Vem har någonsin lagt tid på att googla linjemålning?

Det finns vissa saker man aldrig tänker på. Linjemålning är en sådan sak. Men hur hade egentligen trafiken fungerat utan ordentligt tydliga linjer i gatan?

Den som någonsin besökt ett land där standarden på vägar är låg vet att man bör vara mycket tacksam för den ordentliga linjemålning som försiggår på Sveriges gator. När och var man än åker i Sverige är vägarna ordentligt uppmärkta vilket gör det tydligt vem som ska befinna sig var på vägen.

Ändå är linjemålning en sak man sällan tänker på. Kanske är man som svensk så bortskämd med att trafiken bara rullar på så att man helt glömmer vad det är som får det hela att fungera. Skulle man vakna en dag i ett land där alla linjer i vägen blivit utsuddade hade man nog ganska snabbt saknat dem.

Linjemålning räddar liv

Många linjer i våra vägar är nästintill livsviktiga. Övergångsstället består av ytterst livsavgörande linjer. Det utgör en frizon för fotgängare och en plats där de ska kunna känna sig fredade från trafiken. Självklart skyddar linjerna ingenting om en bil får för sig att köra på en person på ett övergångsställe men risken är mindre tack vare att det är lag på att stanna vid dessa platser.

Samma sak gäller väjningsplikten som hjälper den som kör att veta när det är dags att lämna företräde. Vid närmare eftertanke är troligtvis linjemålning en förutsättning för vårt samhälle. En ordning som krävs för att vi ska veta hur vi bör bete oss i trafiken.

Läs mer om linjemålning här: linjemålning.com

24 May 2023