Vilka material kan man måla om?

Den som inte är så van att måla, kan kanske undra om det faktiskt går att måla alla slags olika material? Generellt kan man säga att de allra flesta material kan man måla om, bara man ser till att måla om med rätt slags målarfärg. Det gäller nämligen att se till att målarfärgen är den rätta.

Är man det minsta osäker, kan man gå till en målarhandel och fråga dem om vilka slags målarfärger som man bör använda. Berättar man vad det är som man ska måla om, så kan de råda en till rätt slags färg. Ska man till exempel måla om ett element inomhus, så bör man välja en målarfärg som är anpassad just för att måla element. Tyvärr blir det inte bra att använda samma färg som när man målar resten av väggarna.

Olika material som man kan vilja måla om

Här går vi igenom de olika slags material som man kanske vill kunna måla om.

  • Trä och träpanel – att måla om trämaterial är kanske det material som vi mest tänker på att vi vill måla om. Har man till exempel hjälpt sina föräldrar att måla om villan, som kanske har en träpanel, så har man förmodligen märkt att det krävs en hel del målarfärg för att måla trä. Träet suger i sig målarfärg som en svamp. Det krävs att man har en stor pensel, om man ska måla om fasaden, till exempel. Sedan bör man inte ha bråttom. Träet behöver många penseldrag med färgen innan den är klar.
  • Aluminium, järn och stål – det går alledeles utmärkt att måla alla slags metaller. Här skiljer de olika målarfärgerna åt, om det är någon metall som ska målas som är utomhus. För dessa så gäller det att man väljer målarfärg som skyddar metallerna mot rost. Aluminium rostar inte, men det blir ändå bäst att välja en målarfärg avsedd för målning av metall. Stål och järn rostar. Ska man då måla något sådant utomhus är det viktigt att välja målarfärg som motverkar rost och är en rostskyddande målarfärg.
  • Gummi – ska man måla gummi, är det för det första viktigt att välja en färg som är elastisk, då gummit är mjukt till materialet. Det kan vara svårt att hitta rätt färg som inte spricker när den appliceras på gummi, men om du lyckas hitta en färg som man kan spraya på och som är avsedd för gummi, så är det antagligen den bästa lösningen.
  • Plast – att måla plast är inte alls svårt. De flesta målarfärger som man hittar i handlarna är plastfärg. Dock så kan det vara svårt att få färgen att fästa på plasten, beroende på hur plastytan ser ut. Har du en mycket glatt yta på plasten, kan du sandpappra den så att du får en annan yta, som blir lättare att få färgen att fästa på plasten.
  • Silikon – den allra mesta silikonet kan man dessvärre inte måla på. Ska man måla något som innehåller silikon, bör man alltid täcka silikonet med något annat om färgen ska kunna fästa. Antingen måste man avlägsna silikonet med lacknafta, till exempel, eller spackla över silikon med spackel. Har man spacklat över silikonet så kan man sedan måla ytan.

Läs mer om målare i Solna på: målaresolna.nu.

13 Dec 2019