Vilket slags tak vill du ha?

Är det dags att renovera taket? Att underhålla tak är viktigt eftersom de flesta vatten- och fuktskador beror på att nederbörden tränger in i hus genom taket. Så pass vanlig är det med vatten- och fuktskador att många försäkringsbolag inte vill betala ersättning ens för skador som har skett på grund av regn eller snö som kommit in genom taket. Kontrollera med ditt försäkringsföretag vad som gäller just i din hemförsäkring. Många husägare har dessutom en kompletterande villaförsäkring, vilket är mycket bra, då har du ett så komplett försäkringssystem som du bara kan ha. 

När det är dags att renovera och lägga nytt tak

Även om du har bra försäkringar till ditt hus och hem, bör du ändå underhålla taket till ditt hus så ofta och bra du bara kan. Det innebär bland annat att du bör renovera taket med jämna mellanrum, inte mer än vart tionde år. Dessutom bör du kontrollera taket så att inga skador har uppstått efter ett häftigt oväder. Har någon takpanna trasats sönder? Titta nogrannt på alla skarvar, i dalgångar och nära skorsten. Dessutom bör du med jämna mellanrum alltid titta till takrännor och hängrännor så att inte löv och annat skräp täpper till rören. Är de tilltäppta rinner inte vattnet undan utan kan i stället göra att vattnet samlas på taket i stället för att rinna undan. Finns det någon svag punkt på taket, kan vattnet leta sig in dit. Då är underhållna takrännor och hängrännor bra även för takets underhåll.

Välja material till taket

Om det sedan är dags att renovera taket, kan det vara en bra idé att tänka igenom vilket slags material du önskar dig till ditt tak. Här finns olika material till taket som har sina för- och nackdelar. Här går vi kort igenom några av dem.

Tegel- eller betongpannor

Här kan du välja det mest klassiska som finns just för tak. Väljer tegel- eller betongtak får du ett klassiskt utseende på tak. Detta är bland det mest populära tak vi har i Sverige. Det är relativt kostsamt tak, men i gengäld får du ett tak som håller, nästan hur länge som helst. Underhåller du ditt tak, och ser till att inte ha trasiga pannor, att underlaget och innertaket är intakt, håller detta tak mycket länge.

Papptak

Papptak kanske inte låter så roligt eller bestående heller, men namnet till trots, består papptak oftast av hållbart material som håller i många år, dock bör man byta ut papptaket åtminstone vart tionde år. Detta är inget kostsamt material och är du van vid renoveringar kan du lägga det själv.

Plåttak

Detta är liksom papptaket, inget kostsamt tak. Det är ett underskattat material för tak. Av tradition har man mest lagt tak på uthus, lider och andra byggnader som inte kräver så fin design. Dock är ett plåttak otroligt hållbart och lätt att underhålla. Ett plåttak kan du måla om vart tionde år och fortsätta ha ett väl fungerande tak som dessutom är snyggt.

Energitak

Detta är en nyhet inom tak; energitaket, som producerar el till huset det är monterat på. Detta tycker vi är en mycket positiv nyhet för alla husägare. Ett energitak har ett integrerat tak med solpaneler som producerar el till hushållet. Du kan bli självförsörjande av el, om du inte använder så mycket el. Du kan enkelt installera kaminer i huset, så behöver du inte el för uppvärmningen av huset. Se till att skaffa markiser som skuggar huset under varma sommardagar.

För att hitta rätta hantverkare till ditt tak, börja med att googla "takläggare Uppsala" om det är där du behöver en takläggare, annars skriver du din egen ort i Googles sökfält. Be sedan om offert och referenser. Sedan väljer du den som har bäst offert och referenser.

 

10 Aug 2018