Är dina golv utnötta?

Det talande gällande golven kontra övrig inredning i en bostad är att golven håller länge. Du kan måla om dina väggar, du kan byta möbler, du kan måla taket, du kan tapetsera och du kan möblera om - men golven, de ligger där de ligger. Ett korrekt lagt golv ligger i en livstid.

Många tar dock sina golv för givna. man tänker inte på att de finns och man negligerar därigenom det underhåll som krävs. Då vi säger att ett golv håller i en livstid så är det en sanning med modifikation - ett golv som underhålls genom golvslipning och efterbehandling håller så länge; ett golv som inte underhålls överhuvudtaget kommer inte att hålla lika länge.

Även om du sköter dina golv så kan det vara så att de är bortom räddning. Ett golv kan bara slipas ett visst antal gånger (man måste ha slipyta) och då dessa slipningar är genomförda så måste man, helt enkelt, byta golvet i fråga. Ett byte som vi tänkte titta lite närmare på här.

“ Många väljer att byta golven på egen hand. Det är möjligt - men man får sällan det önskade resultatet. Anlitar man en golvläggare så håller golvet längre “

Vi anser att många ser ett golvbyte som en kostnad; en kostnad som man vill strypa och där man i och med detta väljer att göra jobbet på egen hand. Det går att lägga ett golv på egen hand, men saknar man vana så är risken stor att fel begås och att golvet i fråga blir skevt, får bubblor eller spricker. Vi skulle därför säga att en golvläggare är det bästa valet. Bor du i Stockholm och är i behov av nya golv så kommer du, helt enkelt, att tjäna på att låta en golvläggare lägga in dessa.

Vilket rum handlar det om?

Om vi ska ge några konkreta tips kring hur du ska tänka gällande val av golv så kan vi rada upp några viktiga tankar. Innan dess så ska vi dock nämna ytterligare en fördel med att anlita en golvläggare: rot-avdraget. Du kan anlita en golvläggare för att byta dina golv i Stockholm och dra av 30% av den totala arbetskostnaden. Den skatterabatten tycker vi ska ses som en avgörande tyngd i vågskålen.

Här är våra tankar om att välja golv:

  • Vilket rum? Det är skillnad på slitage mellan olika rum. Hallen är generellt sett det mest utsatta rummet. Du drar in smuts, du går in med skorna, någon går med höga klackar, kläder slängs huller om buller och det är mycket väta i omlopp. Här skulle vi säga att exempelvis ett klinkersgolv är en bra lösning då det är hårt, lätt att städa och klarar av vatten på ett bra sätt. Om du vill ha ett trägolv i hallen så bör din golvläggare lägga in ett hårdare träslag - exempelvis ask, bok eller ek. Efterbehandlingen blir extra viktig och här kan lack eller hårdvaxolja vara bra alternativ.

 

  • Vilken stil är din bostad i? Då man ska välja golv så bör man vara mindre trendmedveten och istället se hur bostaden man bor i ser ut. I en sekelskiftesbostad i Stockholm kanske en fiskbensparkett passar bättre än vad ett laminatgolv gör.

 

  • Vilken efterbehandling väljer du: Efterbehandlingen blir viktig då det är den som ger golvet det lilla extra. Gå igenom med din golvläggare vad som finns och vad som rekommenderas till din bostad i Stockholm - hårdvax, lack, olja eller varför inte någon typ av pigmentering?
20 Dec 2017